Honoré de Balzac,Frans leren

 

Honoré de Balzac

 

Balzac heeft een rijk oeuvre samengesteld, La Comédie Humaine. Dit bestaat uit eenennegentig romans met een bevolking van meer dan tweeduizend personages, waarvan sommigen Honoré de Balzac,Frans leren; Honoré de Balzac, avant-propos Balzac vertaald door Vivienne Stringa, Frans leren à la françaiseware literaire legendes zijn geworden, zoals Père Goriot, Rastignac of César Birotteau.

La Comédie Humaine, de menselijke komedie, beschrijft een halve eeuw van onze geschiedenis, van de Restauratie tot aan de Monarchie van Juli, waarin “een complete maatschappij in haar menselijke mierenhoop beschreven wordt, met alle aspecten van verschillende plaatsen en klassen, in een wirwar van materiële details.”

Wat ontzag inboezemt bij Balzac is zijn energie en zijn enorme werkomvang. Jean d'Ormesson zei : “Er bestaat in de Franse letteren geen vertrouwder beeld dan dat van Balzac, in zijn kamerjas, zittend aan zijn werktafel met een dampende koffiepot voor zich, midden in de nacht”. Balzac kon er soms wel achttien uur achter elkaar doorbrengen.

Daarbij komt nog zijn ongelooflijke observatievermogen : zijn beschrijvingen van een straat in Parijs, van kleding, van meubilair of van een huiselijke sfeer komen van een verslaggever die ongelooflijk oplettend is voor elk realistisch detail.

Soms speelt hij met deze gave : “Ik ben behept met een groot observatievermogen”, schrijft hij aan Madame Hanska, “omdat ik buiten mijn wil om door allerlei soorten beroepen heen heb moeten gaan ...”

Door zijn mislukte drukkerij-avonturen en zijn financiële problemen kreeg hij een hele rij onhandelbare deurwaarders aan zijn broek. Van deze pijnlijke ervaringen maakt hij goed gebruik en creëert situaties en personages die nog echter zijn dan in de werkelijkheid.

Omgekeerd verdedigt hij zich dat hij dat scherpzinnige observatievermogen gebruikt. Zijn fameuze repliek was ooit: “Hoe wilt u dat ik tijd heb om te observeren, ik heb al nauwelijks tijd om te schrijven ...”

Want Balzac neemt geen genoegen met het alleen maar beschrijven van de realiteit. Hij heeft ook een alchemisten-intuïtie die verder gaat dan de grenzen van zijn eigen ervaring : “Ik pak de wereld dan in volgens mijn eigen gedachten, en dan kneed ik hem, bewerk hem, ik dring erin binnen, en ik begrijp hem.”

Balzac laat zijn werk onvoltooid achter : La Comédie Humaine telt nog eens zesenveertig romans in conceptvorm. De auteur van Splendeurs et Misère des Courtisanes sterft op eenenvijftig jarige leeftijd, uitgeput en aan het eind van zijn krachten, maar wel nadat hij zijn droom heeft kunnen waarmaken : trouwen met Gravin Hanska.